Kiwa Saito

©Kiwa Saito

Broderiet om hennes liv, Helsingborgs Dagblad, 20 mars 2016

Artikel i Helsingborgs Dagblad. Publicerad 20 mars, 2016

Textilkonstnären Kiwa Saito från Höganäs får årets Helmer Lång-stipendium på 10 000 kronor.

Juryn fastnade för hur hon arbetar med sitt broderi: "nytt konstnärligt, spännande och udda sätt. Det grafiska uttrycket är humoristiskt och lekfullt fyllt av kraft och ihärdighet." står det i motiveringen. – Det är mitt första stipendium. Jag blev jätteglad när jag fick reda på det, började nästan gråta, säger Kiwa Saito. Sedan december 2010 har hon fört dagbok över sitt liv. Men inte på papper utan på långa textilremsor har hon broderat sina händelser. Varje år samlar hon i en stor rulle som upprullad blir 25 till 28 meter lång. – Det är mitt huvudprojekt just nu, men jag gör annat broderi vid sidan om. Dagboksanteckningarna kan bli allt mellan en rad till många fler, beroende på vad som sker under dagen. Hon skriver med en penna direkt på linnetyget och sedan broderar texten. Oftast blir det klart samma dag. – Jag broderar vad som hänt, ibland är jag arg och ibland ledsen, alla mina känslor kommer fram, precis som i dagböcker. Dagboksskrivandet är mer intensivt och mer detaljerat nu än i början av projektet. – Jag ville inte vara så subjektivt i början, men nu skriver jag detaljerat och privat, det är meditativt. Kiwa Saito växte upp i Tokyo, som ung vuxen jobbade hon på ett arkitektkontor, men tyckte jobbet var ganska tråkigt. Sparade pengar och drömde om att flytta utomlands. Hon tyckte om de skandinaviska trenderna, bläddrade i informationsbroschyr om Sverige och bestämde sig. – Jag hade inte så jättedjupa tankar, ville bara känna atmosfären, prata svenska och äta svensk mat. I Sverige läste hon först svenska och började sedan studera konst med inriktning textil. Hon gick tre olika skolor och jobbar nu som textilkonstnär, men kan fortfarande tycka det känns konstigt att hon blev konstnär. – Det känns lyxigt. Jag kan brodera, uttrycka mig i min konst och visa upp det. Den 24 mars tar hon emot stipendiet på Landskrona konsthall, där hon också ställer ut ett av sina verk. – Det känns som ett erkännande Vad har du för framtidsplaner? – Att fortsätta med dagboken i flera år, så länge jag orkar. Och att kombinera mitt broderi med andra tekniker.

Text: Anders Malmberg

Ställer ut sina broderade dagböcker

Intervju i Skaraborgs Allehanda, 17 jan 2014

Textilkonstnären Kiwa Saito är född i Tokyo 1981 och kom till Sverige i januari 2006.

– Jag kom för att jag gillade det Skandianaviska språket och kulturen. Skandinavien är känt i Japan, jag vet inte varför. Men vi är lite lika, lite blyga, berättar hon.

Hon har studerat konst på olika skolor i Sverige. Nu senast på Stenebyskolan där hon tog en kandidatexamen 2012.

– Vi hade ett identitetsprojekt på Steneby. Jag broderade dagböcker för att visa hur jag tänker. Man tänker varje dag, i dag är jag glad, i morgon kanske jag är jätteledsen.

Kiwa fortsatte att brodera sina dagböcker efter projektet och har nu gjort det i tre år.

– Jag broderar varje dag, det är min dagliga rutin.

Men, säger hon, det blir många fel.

– Ibland hittar folk fel, fel grammatik, men det är min identitet.

Jag rättar fel ibland, gör ett streck och skriver det rätta.

Ibland kommer det även in lite japanska i dagboken. Det är om hon inte hittar rätt formulering eller om det är något pinsamt eller genant.

Nu ställer hon ut i Volym i Skövde konstmuseum och det tycker hon är jättehärligt. Även om hon har kluvna känslor inför det. Det är dagböcker, de är privata och bara den som skriver ska läsa. Men hon vill visa och det tycker hon känns lite genant.

– Jag är inte så bra på att berätta om mig själv, då är det bra att kommunicera på det här sättet.

Utställningen öppnar under lördagen och visas till den 16 mars.

Text: Petra Lundgren